19 juni door Karin de Ferrante

Vraag van de maand juni: vrijheden Maatwerkadvies

Bij het opstellen van energielabels volgt de EP adviseur strikt een opnameprotocol, het protocol voor het maatwerkadvies biedt echter meer flexibiliteit en vrijheid. Dat levert soms vragen op die beginnen met ‘mag ik…”. Het Maatwerkadvies kent echter meer vrijheden en appelleert meer aan je kennis en adviesvaardigheden. Ook heeft de opdrachtgever binnen het Maatwerkadvies inspraak in de te maken keuzes. Deze vraag van de maand is een voorbeeld.

Hoe kan ik het beste omgaan met de verschillende typen glas binnen een VvE ten behoeve van het opstellen van een MWA? Is het vereist om alle types glas volledig in kaart te brengen? Of mag hier op basis van aannames gewerkt worden? Zeker wanneer het een grote VvE betreft, is het niet te doen om alle woningen te bezoeken enkel voor het MWA.

Het antwoord van de Experts luidde:

Je zal hier als adviseur een keus in moeten maken. Hoe gedetailleerder je invoer, betrouwbaarder je resultaten. Door een complete invoer te doen, komen je labels ook beter overeen met de uitkomsten.

Het maatwerkadvies kun je vormgeven in samenspraak met je opdrachtgever. Indien het de wens is van de opdrachtgever om met 1 soort glas te rekenen, mag dit voor het maatwerkadvies. Indien de 0-meting van individuele woningen echter als energielabel geregistreerd gaat worden, val je voor de registratie van de 0-meting terug op de strikte regels van het opnameprotocol 82.1. Het is dus ook afhankelijk of op basis van de 0-meting woningen in het woongebouw van de VvE wel/niet wordt geregistreerd.

Zorg ervoor in het maatwerkadvies dat de wensen van de opdrachtgever worden besproken, en geef aan waar je afwijkt van de werkelijke situatie en waar je (onderbouwde) aannames doet.

Overig nieuws

alle nieuwsberichten

Tweede druk maakt maatwerkadviezen duidelijker en eenvoudiger

Van ISSO ontvingen we dit bericht: De tweede druk van pu ...

Certificaathouder bij elk energielabel nu openbaar

Van RVO ontvingen we dit bericht: Sinds vrijdag 28 juni wordt in ...

Herlabelen: Rechten aanvragen in EP-Online

Van RVO ontvingen we dit bericht: Sinds 1 juli is het toegestaan ...

Stichting KEGO is een initiatief van: